Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Tineretului și Sportului

A A A

Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,Avante” şi-a deshis larg ușile pentru comunitate

      La 15 august, s-a desfăşurat Ziua Uşilor Deschise la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,Avante” din s. Costeşti, r-nul Ialoveni. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Obştească ,,Alternativa”, cu prilejul aniversării a 9 ani de activitate ai Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,Avante” și în contextul Zilei Internaționale a Tineretului.

     La eveniment au fost prezenți Viceministrul Tineretului și Sportului Andrei Spînu, președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, Gheorghe Negru director, IMSP Centrul de Sănătate Costeşti, specialistul de tineret al raionului, Victor Pletosu și alți oaspeți.

     În deschiderea festivităţii, Maria Bivol, şef – coordonator al CSPT ,,Avante” şi preşedintele A. O. ,,Alternativa”, Costeşti, a prezentat activitatea centrului, fondat în anul 2006 de A. O. ,,Compasiune”, menționînd cele mai relevante realizări: desfăşurarea a 1 600 acţiuni instructiv-metodice, campanii de informare şi implementarea a 15 proiecte pentru tineret în cei 9 ani de activitate, inclusiv 4 825 de beneficiari din satele raionului şi 750 consultaţii medicale oferite de către specialiştii centrului în anul 2015.

     În discursul său, domnul Andrei Spînu a subliniat că, urmare a participării sporite a tinerilor la viaţa publică, în r. Ialoveni sunt cei mai mulţi primari şi consilieri tineri aleşi. Prioritatea Ministerului Tineretului şi Sportului este dezvoltarea centrelor de tineret prin programe de granturi pentru promovarea societăţii civile şi a participării tinerilor. ,,Să pregătim tinerii pentru viitor prin programe de voluntariat, ca A. O. ,,Alternativa” să fie acreditată pentru a desfăşura proiecte de voluntariat cu oferirea carnetului de voluntar, prin care se vor recunoaşte activităţile de voluntariat drept experienţa de muncă necesară tinerilor la angajare”, a conchis Viceministrul.

     Anatolie Dimitriu, Preşedintele Raionului Ialoveni a decernat o diplomă de onoare doamnei Maria Bivol, în semn de recunoştinţă pentru contribuţia substanţială, vocaţia şi profesionalismul manifestat în dezvoltarea şi diversificarea programelor şi serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. Domnul Dimitriu a felicitat tinerii prezenţi cu prilejul Zilei Internaționale a Tineretului şi i-a îndemnat să fie încadraţi în acţiuni de voluntariat, în proiecte de dezvoltare comunitară, în programe de cultură şi agrement. ,,Tinerii sunt prezentul şi viitorul nostru. Vor beneficia de tot suportul necesar din partea administraţiei raionului Ialoveni”, a menţionat preşedintele raionului.

     Programul evenimentului a cuprins victorine cu întrebări despre modul sănătos de viaţă, jocuri intelectuale şi distractive, facepaiting pentru copii, confecţionarea produselor handmade, expoziţie de pictură şi desene ale tinerilor, cu genericul: ,,Viaţa cu HIV/SIDA”. Activitatea s-a încheiat cu premierea tinerilor activi.

 

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului ,,Viaţa cu HIV/SIDA”, implementat de AO ”Alternativa” cu suportul Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, prin intermediul Programului de Granturi 2015 şi MTV Staying Alive Foundation.