Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Tineretului și Sportului

A A A

Trainerii ANTEM şi-au perfecţionat tehnicile de predare a limbii române

Peste 20 de traineri din 17 localităţi ale ţării noastre şi-au perfecţionat tehnicile de predare a limbii române în cadrul unui seminar, desfăşurat în perioada 11-12 septembrie, la Chişinău, de Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni. La seminar au participat atât trainerii cu experienţă, cât şi cei care au devenit de curând membri ai reţelei ANTEM.

Lucia Cucu, directorul ANTEM, a remarcat că, şi în acest an, a fost înregistrat un număr mare de solicitări din partea angajaţilor din sfera bugetară care doresc să înveţe limba română.

”Solicitările vin din întreaga țară. Multe sunt din Găgăuzia, poate și de aceea că în anul trecut, din lipsă de traineri, nu am format grupă la Comrat. Anul acesta, avem solicitări și din Transnistria, unde vom forma chiar și o grupă, care va studia româna la distanță”, a specificat Lucia Cucu.

Din cauza insuficienţei de finanțare, din cele peste 3000 de solicitări înregistrate anual, în cadrul grupelor pentru învăţare gratuită a limbii române sunt înscrise maximum 700 de persoane.

Agenda actualului seminar a inclus subiecte privind utilizarea materialelor didactice, specificul predării limbii române adulţilor alolingvi, planificarea activităţii, formarea competenţelor verbal-comunicative etc. Trainingul s-a axat şi pe cele mai bune practici de predare-învăţare, organizarea cluburilor de discuţie şi a imersiunilor lingvistice, pe modelele de exprimare corectă, precum şi pe evaluarea şi certificarea cunoştinţelor.

Peste 5000 de angajați din sectorul bugetar au urmat, până acum, cursurile desfășurate în cadrul Programului ”Instruirea lingvistică a funcționarilor publici din țara noastră”, implementat cu suportul Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE de la Haga şi Guvernul Finlandei. Totodată, alte aproximativ 1200 de persoane sunt înscrise la nivelurile A1-A2, B1 și B2 și beneficiază de cursurile gratuite, organizate de ANTEM în cadrul Programului ”Învățăm româna la distanță”, finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.

 

 

Pentru detalii:

Tel.: 022/ 24-57-12

 

E-mail: antem.moldova@gmail.com